Sunday, November 13, 2011

Lagi2 pasaL aurat ^^

Bismillahirahmanirahim..
Sy ada trbca 1 artikel yg menarik..simple but very meningful la..
Ssuai utk dbca oleh sume lapisan masyarakat ^_+..
Kisahnye gini...

Ade sorang laki non muslim brtny kpd sorang llaki MUSLIM...
“WHY DO GIRLs COVER THEIR BODY AND HAIR??”..
In the same time (chewah,sy lak nk speaking kt sni..ehehe),ada 2 biji gula2,then dgn tenang n cool die pun keluarkan la gula2 tersebut...satu bungkusan dibukak,yg satu lagi dbiarkan terbungkus..after that die buang dua gula2 tu ke lantai yg kotor....llaki yg brtny td tu pn pelik sgt n mula tercengang....n utk menghilangkn rs pelik llaki tu,pemuda muslim td pn tny balik “IF I ASK U TO TAKE ONE OF SWEETs WHICH ONE U WILL TAKE??..llaki yg kepelikan td tu pn mnjawab “ hmm,i think absolutely i will take the covered one..smbil tersenyum dgn pnuh lebar,pemuda muslim td balas balik...”THAT HOW WE TREAT AND SEE OUR WOMEN”...
The end... (◡‿◡✿)

Cite yang simple je kan2?? (✿◠‿◠)
The priority of aurat..sangat laaaa PENTING..
Da kata WAJIB kn...mmg la penting (✿◠‿◠)
ISLAM menyuruh kite ttup aurat utk mnjg kehormatan kita...aib kita...
Seee,simple je kan ..tp kite je xnmpak sume tu
Perihal Syaitan mensasarkan dosa 'buka aurat' ini sebagai dosa pilihan utamanya ada disebutkan dalam Al-Quran dari firman Allah ertinya :-

" Maka Syaitan membisikkan fikiran jahat kepada keduanya untuk menampakkan kepada keduanya yang tertutup dari mereka iaitu auratnya .." Al-A'raf : 20)
daaaaaaaaan,

Allah SWT berfirman :
" Wahai anak Adam, telah kami turunkan buat kamu pakaian yang boleh menutup aurat-aurat kamu dan untuk perhiasan" ( Al-A'raf : 26)
Amat jelas dari ayat ini,penutupan aurat ditujukan kpd ssiapa shj yg termasuk dlm kategori anak Adam iaitu kite ni yg brnma INSAN,MANUSIA...justeru barangsiapa yg brpaling dr arahan ni,scara langsung ia menjatuhkan tahapnya selari dgn binatang yg xckup kemampuan n akal bg menjalankan arahan penutupan aurat...

Haaah,takut x??.....xsgguup rse nye nk umpamakn diri sndiri dgn binatang...kan2?? kalau takut renung2kan la ye (✿◠‿◠)...

ISLAM itu indah xterkata...
Stiap buku ada pembalutnya...
Bgitu jgk dgn tingkap,,,..
Ada langsirnya...
Sm je mcm prlakuan n aurat kita...
Stiap perlakuan ada adabnya..
Stiap aurat ada batasnya..
Renungkanlah... (◕‿◕✿)


Ingatlah rakan-rakan wanita ku....Jika anda menganggap pakaian haram yang anda peragakan itu lebih cantik daripada pakaian yang disarankan oleh ALLAH,maka sebenarnya anda telah cuba menyatakan bahawa pakaian yang disarankan oleh ALLAH itu adalah tidak cantik...Maka, di masa anda menyatakan demikian (ditambah anda mempraktikkannya) , maka anda di saat itu sedang melakukan suatu kesyirikan yang tidak kurang besarnya, dan menunjukkan anda sungguh berani kerana perbuatan anda itu sebenarnya menunjukkan anda sedang melawan (memprotes) ALLAH. Nauzubillah.

wallahualam...

No comments:

Post a Comment

syukran..!! Moga ALLAH REDHA...